Volvo S40 – en enkel och pålitlig bil – Bilandia.se

Recensioner – 2014-09-10

Jag köpte min Volvo S40 i april 2011, vilken då hade körts 5600 mil. Nu är den körd 9600 mil. Innan kördes bilen av min tjej till jobbet och även hemma. Valet av denna bil skedde av en ren slump. Innan körde jag en Audi A6, 2,4 Quattro, och att ändra till en bil med 1,6 liters motor var inget alternativ jag ens övervägde. Men det fanns ett bränsleekonomiskt behov. Stadskörning med Audi innebar en konsumtion på 14-15 liter, med Volvo kan du välja en 1,6 liters motor med låg körsträcka. Personligen gillar jag också utseendet hos Volvo – den ser seriös och ädel ut.

Som du säkert redan förstår kunde jag inte föreställa mig en bil utan fyrhjulsdrift. Och eftersom Volvo inte producerar bränslesnåla bilar med fyrhjulsdrift föll valet först igen på 2 litersmotorer. Men, resultat blev istället att i sista stund välja mellan Subaru Impreza och Volvo S40, men den dyrare Subaru fick stå tillbaka tack vare Volvo!

Jag letade ett tag innan köpet av min S40, försökte desperat att hitta en bil i hyfsat skick, som skulle hålla ihop ett tag, men hittade olika fel som bland annat knackande fjädring. Slutligen hittade jag en säljare som fanns i närheten av bostaden som visade upp sin S40 som jag fastnade för direkt, och vi gjorde affär efter mötet.

Den tysta kabinen är riktigt trevlig utan motorljud, vilket är bättre än alla mina tidigare bilar, ja till och med Mercedes v6 3.2 kan jämföras. Accelerationen är tillräcklig, trots bara 220 hk (320 Nm vridmoment). Bilen har även system för att reglera höghastighetsventilerna så att de är öppna så mycket som möjligt när pedalen trycks i golvet. Jag gillar att köra fort och har ofta med pedalen i golvet, och vid stadskörning ligger förbrukningen på 16 liter per 100 km, och 8.2 liter per 100 km vid motorvägskörning i hastigheter uppåt 130-140km.

Kontrollbarheten hos Volvo S40 är utmärkt – inte sämre än hos Audi A4 och Subaru Impreza.

Efter Volvo är det vettigt att bara köpa tyska bilar om du inte anser att japanska tillverkare kan erbjuda liknande kvalitet och känsla för detaljer! Alla detaljer dessa kan inte beskrivas här, men du kan lita på att du kommer att njuta av dem under lång tid.

På frågan om det är en bil värd att köpa så är svaret JA, se bara till att kontrollera fjädring och motor, precis som hos alla andra bilar.

Gillar jag VOLVO? Absolut, väldigt mycket också!

comments powered by