Volvo laddar inför V90 med historien om herrgårdsvagnen – Bilandia.se

© Tillhandahålls av Teknikens Värld

Det är bara lite drygt en vecka kvar (18 februari) innan det är dags för smygpremiär av Volvo V90 som ersätter dagens V70. Premiären äger rum i Volvos showroom i Kungsträdgården i Stockholm, för att därefter ha stor officiell världspremiär på bilsalongen i Genève i början av mars.

I stället för att skicka ut så kallade teaserbilder, som många biltillverkare gör i dag, har Volvo valt ett litet annorlunda sätt för att få bilintresserade på kroken i förväg. Volvo skickar inte ut några detaljbilder eller liknande, de berättar i stället historien om sig själva och då med fokus på kombibilarna, eller herrgårdsvagnarna som kanske är en mer korrekt benämning när vi pratar Volvo-kombi.

I mitten av 1920-talet sattes första spadtagen till det som skulle komma att bli Volvo. 1927 rullade första bilen ut genom fabriksportarna men då var det inte kombimodeller som gällde, även om den täckta varianten av ÖV4 (Jakob), PV4 kallad, med en gnutta fantasi kan ses som en form av kombibil med sina raka, kantiga former.

© Tillhandahålls av Teknikens Värld1957 Volvo PV 445 Duett

Det var egentligen först 1953 som Volvos första riktiga, serieproducerade kombimodell lanserades. Duett blev populär för sin mångsidighet och inte bara familjer tog den till sig, många företagare kunde inte leva utan den.

Därefter har det rullat på genom åren med många i dag ikoniska kombimodeller som har gjort Volvo till något av kombimärket i världen.

Nu, 63 år senare, är Volvo framme vid V90 som ska ersätta svenska folkhemsbilen V70. Och man gör det genom att frångå lite av grundtankarna som genomsyras kombimodellerna under flera årtionden. Nya V90 har inte samma raka kombiutseende som i princip alla Volvo-kombibilar hittills haft, bortsett från V60 (och 1800 ES, men den är inte en kombi i ordets rätta bemärkelse) Med V90, och sedanmodellen S90, ska Volvo slå sig in i ett nytt segment, lite högre upp på ”premiumstegen” och där är det många gånger form före funktion som gäller. Men V90 kommer ändå sannolikt inte att bli trängre än dagens V70, snarare tvärtom med tanke på att modellen storleksmässigt växer ganska rejält.

Sedan Duett lanserades har Volvo sålt mer än sex miljoner kombibilar världen över. Det är ungefär en tredjedel av Volvos totala bilproduktion sedan ÖV4 kom 1927. Så här säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson om företagets arv och framtid:

– Herrgårdsvagnar. är vårt ursprung. Många ser oss som ett utpräglat kombimärke. Även om varumärket Volvo står för betydligt mer än enbart kombibilar är vi stolta över att föra detta fina arv vidare med nya V90. Lanseringen av nya Volvo V90 den 18 februari är det senaste kapitlet i denna stolta historia. V90 bygger på samma skalbara produktarkitektur (SPA) som syskonen XC90 och S90 och är kombiversionen av vår hyllade S90 sedan, som lanserades på bilmässan North American International Auto Show i januari.

Nedan ser du fyra filmer som Volvo har lagt upp dagen till ära plus en extrafilm som vi själva har lagt till, nämligen den långa Volvo-dokumentären som visades på History Channel för några år sedan.

Du ser också ett bildgalleri med Volvo-kombimodeller från 1950-talets Duett till 1990-talets 965 (960 Kombi). Som du ser är Volvos urval inte riktigt komplett, bland annat saknas exempelvis 145 och 745, trots att de borde vara bland de största milstolparna i företagets historia.

comments powered by