Volvo återkallar tusentals dieselbilar – Bilandia.se

© Tillhandahålls av Teknikens Värld

Det var för en vecka sedan som vi uppmärksammade er läsare på att många Volvo-ägare drabbats av att deras bilar plötsligt dör under färd. Motorn slås av under några få sekunder för att sedan starta igen, så gör även bilens elektronik och andra komponenter. Exempelvis försvinner styr- och bromsservoverkan under den eller de sekunder som bilen plötsligt startar om.

Många Volvo-ägare har under veckan hört av sig om problemet och de beskriver alla samma typ av upplevelse. Själva omstarten går snabbt. Några har vittnat om situationer där bilen har startat om vid tillfällen som har varit nära att bli farliga, rentav livsfarliga.

Nu kan Teknikens Värld avslöja att Volvo har lokaliserat problemet och det är mjukvaran som spelar bilen och dess ägare ett potentiellt livsfarligt spratt.

Volvo-ägare har under fredagseftermiddagen hört av sig till Teknikens Värld med informationen att de under dagen meddelats om att en återkallelse är förestående. Vi har därefter varit i kontakt med Volvo som bekräftar återkallelsen och att det troligtvis bara rör sig om dagar innan de ”trycker på knappen”.

Återkallelsen gäller alla femcylindriga, dieseldrivna Volvo-bilar, oavsett modell. Det handlar alltså om bilar av de modeller som syns på bilden ovan, men andra ord S60, S60 Cross Country, V60, V60 Cross Country, V70, XC70 samt XC60.

Det är årsmodell 2016 som är aktuell för återkallelsen som genomförs över hela världen.

© Tillhandahålls av Teknikens VärldDet är de så kallade Classic-modellerna av V70, XC70 och S80 av senaste generation som berörs av återkallelsen, plus XC60, S60 och V60 samt Cross Country-versionerna av de båda sistnämnda.

Hur många bilar som berörs är okänt i dagsläget, men i och med att hela världen berörs lär det handla om tusentals exemplar. Volvo sålde som bekant över en halv miljon bilar förra året varav ungefär hälften kan misstänkas vara av årsmodell 2016. Hur många av dessa som drivs med femcylindrig dieselmotor finns det inga uppgifter på i nuläget.

Volvo vill inte gå in på om felet att bilarna självdör och startar om igen beror på en nyligen genomförd mjukvaruuppdatering (den som avhjälpte bränslemätarproblemet, som många misstänker är boven i nya dramat) eller om felet funnits i bilarna sedan de levererades.

Hur lång tid tar återkallelsen?

– Det vet jag inte men det tar nog inte mer än ett par timmar, säger Annika Bjerstaf, projektledare för pr och press på Volvo Cars till Teknikens Värld.

comments powered by