Vision Next 100 – framtiden enligt BMW – Bilandia.se

© Tillhandahålls av Teknikens Värld

För att fira sin hundraårsdag vänder BMW blicken mot framtiden genom att presentera en extrem konceptbil. Det är inte en suv eller en supersportbil, men en fyrsitsig coupé. Det är där kärnan i märket finns, menar de.

Konceptbilen är en uppvisning i ny design, nya konstruktionsmetoder och material samt lösningar för att möjliggöra autonoma, självkörande bilar. Den tekniken är redan under utveckling, och kommer att införas i kommande BMW-modeller. Men även om bilen kan köra själv förblir föraren i fokus. Bilen har två lägen – Boost Mode, där föraren själv har kontrollen, och Ease Mode, där bilen sköter körningen själv och låter föraren bli passagerare. I Ease Mode fälls ratten in i instrumentbrädan, mittkonsolen försvinner och sätespositionen ändras för optimal åkkomfort.

© Tillhandahålls av Teknikens VärldBMW Vision Next 100 ser förhållandevis klumpig ut.

Karossen är tillverkad av plast och kolfiber. Dagens stålkonstruktioner kommer att fasas ut i framtiden, tror BMW. Sidopanelerna är gjorda av överbliven kolfiber och plast från chassitillverkningen. Sidopanelerna är för övrigt flexibla och hjulen sitter innanför skärmarna, som rör sig med hjulen när de svänger. Karossen har mycket lågt luftmotstånd, endast Cd 0,18.

© Tillhandahålls av Teknikens VärldInteriören ser spännande ut. Autonom, men ändå förarens bil är det sagt.

Skärmen i instrumentpanelen har tagits bort. I stället kan hela vindrutan användas som en skärm, med hjälp av en överdimensionerad head-up display. Den används bland annat till att varna föraren för annalkande faror och hinder på vägen.

Vilken typ av drivlina som sitter i konceptbilen vill BMW inte gå ut med, men vi utgår ifrån att den är utsläppsfri.

Vi passar även på att gratulera 100-åringen BMW.

comments powered by