Saab Sonett GT500 Eleanor – ett udda bygge – Bilandia.se

© Tillhandahålls av Teknikens Värld

Ford Mustang GT500 Eleanor.De flesta känner troligen till den Ford Mustang Shelby GT500 som Nicolas Cage och Angelina Jolie stal i actionrullen ”Gone in 60 Seconds” från 2000, även kallad Eleanor. Den har genom åren blivit en mycket populär bil att bygga replika av, majoriteten av dessa är dock baserade på Mustanger. Något som denna bil absolut inte är.

Skaparen till denna har i stället tagit en Saab Sonett III från 1973 och det har inte sparats på krutet. Vad vi kan se på bilderna verkar det som att någon har lagt ner en hel del tid på bygget och det är inte bara färgen som efterliknar filmbilen. Här har man försökt kopiera både luftintag, vinge och strålkastare, den bakre stötfångaren ska enligt ägaren vara från en Mustang generation fyra. Men det är i stort sett bara exteriören som bär likheter med Eleanor, det sitter nämligen ingen mustig V8 under huven.

Däremot originalmotorn, en V4 på 1,7 liter som levererar maffiga 68 hästkrafter, men släktskapet med Mustang är inte allt för långt borta då Saab köpte in motorn från Ford som använde den i bland annat Taunus. En mindre version av motorn sitter faktiskt under huven på en Mustang, dock en konceptbil som byggdes i ett exemplar 1962, en bil som kallas Mustang 1.

Denna något udda Sonett såldes under gårdagen på Ebay för 5 400 dollar, motsvarande cirka 46 000 kronor. Avsevärt mycket billigare än en äkta Eleanor som går lös på cirka en miljon dollar.

comments powered by