Saab-ledning åtalas för ekobrott – Bilandia.se

© Tillhandahålls av Teknikens Värld

Trots att det är fem år sedan Saab Automobiles gick i konkurs har det inte slutat storma kring ledningen. I fredags åtalades fem personer ur företagets ledning för grovt skattebrott.

Åtalet från Ekobrottsmyndigheten gäller Saabs tidigare vd Jan Åke Jonsson, chefsjurist Christina Geers, före detta ägare och vd Victor Muller och två andra ur Saabs ledning. Samtliga åtalades i fredags vid Vänersborgs tingsrätt.

Enligt chefsåklagare Olof Sahlgren anklagas de åtalade för att gemensamt och i samförstånd låtit bokföra två inbetalningar på knappt 31 miljoner kronor genom två osanna fakturor utställda på ett cypriotiskt bolag. Pengarna ska ha använts till att lösa de ekonomiska problem som uppstod när dåvarande ägaren General Motors krävde förskottsbetalning från Saab.

– Då påstår jag att man skakat fram pengarna via de här osanna fakturorna, säger Olof Sahlgren till TT.

Åklagaren säger sig ha indikationer på att pengarna i stället kommer från den ryske finansmannen Vladimir Antonov, som GM tidigare förbjudit som finansiär på grund av misstankar om ekonomisk brottslighet. Fakturorna ska alltså ha upprättats för att kringgå förbudet, och enligt åtalet har detta försvårat skattekontroll.

– Vi har sett i e-postmeddelanden att det är en person vid namn Vladimir med initialerna VA som ska ge Saab pengar, säger åklagare Olof Sahlgren till SVT.

Samtliga av de åtalade nekar till brott. Jan Åke Jonssons advokat säger att han är helt främmande inför att han skulle ha begått något brott, och att det finns stöd för hans förnekande i förundersökningen. Även Saabs före detta chefsjurist Christina Geers och hennes advokat Per E Samuelsson är starkt kritiska till åtalet. Per E Samuelsson menar att det finns naturliga affärsmässiga förklaringar till händelserna.

Åklagaren rubricerar brottet som grovt skattebrott, vilket kan ge fängelse i mellan sex månader och fyra år.

Fredagens åtal är bara ett i raden mot personer i det forna Saab Automobiles ledning. I höstas åtalades tidigare vd Jan Åke Jonsson för bland annat osant intygande och Chefsjurist Kristina Geers för bland annat grov urkundsförfalskning och osant intygande. Även då nekade båda till brott.

comments powered by