Renault visar upp en bränslesnål bil med 1 liters motor på Paris Motor Show – Bilandia.se

© Tillhandahålls av Bilandia

Uppvisningen av Renault på Paris Motor Show avser ett radikalt koncept i form av en stadsbil av samma storlek som Clio. Den franska biltillverkaren vill skryta med sin arsenal av över hundra innovativa lösningar för minskad bränsleförbrukning. Modellen kallas EOLAB, och utgör en plattform för tekniktester som det franska märket lovar införa i en serie 2020.

Nykomlingen som kallas Eolab är en kombimodell, med ett chassi av stål, aluminium och kompositmaterial. Konceptet bjuder även på ett tak av magnesium, ultratunn vindruta och specialinredning. Med en angiven fordonsvikt på bara 400 kg är den mindre än en liten Clio kombi.

Renault hävdar att den bränslesnåla innovationen för EOLAB endast förbrukar 1 liter/100 km med en utsläppsnivå av CO2 på endast 22 g/km. Liksom hos den motsvarande konkurrenten Peugeot modell 208 FE Hybrid, använder EOLAB tre komponenter för minskad bränsleförbrukning: aerodynamik, lätta komponenter och hybridframdrivningssystem. Enligt tillverkaren kan EOLAB köras upp till 60 kilometer i en hastighet av 120 km/t på ett enda batteri.

När det handlar om aerodynamik, har EOLAB getts ett klassiskt kilformat chassi med ett kort bakparti, och kameror istället för sidospeglar. Men hos den här bilen finns även andra aktiva aerodynamiska element. Markfrigången reduceras automatiskt med ökande hastighet, och främre och bakre spoilers är stängda för minskat luftmotstånd. Dessutom är bilen utrustad med smala 145-mm däck med egna ventiler.

© Tillhandahålls av Bilandia

Istället för att använda en populär växellåda med koppling, använder Renault en tre-stegs växellåda utan koppling. Bilen är utrustad med en 3-cylindrig 1,0 liters motor på 75 hk, likt den senaste generationen Twingo. Motorn assisteras av en elmotor på 67 hk med ett vridmoment på 200 Nm. Föraren kan också välja mellan helt elektrisk drift eller kombidrift.

comments powered by