Provkörning av Volvo S60 Cross Country D4

© Tillhandahålls av Teknikens Värld

Livsstilsattityd säljer. Det är om inte annat fantasifulla hembygdskänslor, Zlataneffekt och all annan reklamsvenskstämpel som uttrycker bilarna från Volvo Cars tydliga tecken på. Det ska vara trovärdighet, friluftstänk och tuff robusthet för hela slanten. Ett smart drag, eftersom försäljningen globalt ökar.

© Tillhandahålls av Teknikens Värld

Nischbilar behöver inte per automatik vara kassakor men kan i det stora hela betyda massor och bidra till förändringstankar kring ett varumärke. Något annat skäl går inte att se efter provkörning av Volvos senaste korsbefruktning, S60 Cross Country. Den kompakta fyrdörrars mellanklassedanen har dragit på sig galonbyxorna. Några direkta konkurrenter till bilen finns inte, men amerikanska AMC Eagle och Subaru Outback visade redan på 80- respektive 90-talet att fyrdörrars sedankaross inte var det som kunderna önskade sig mest av allt. Tiderna förändras dock och när pyttipannor som BMW X6 och Mercedes GLE Coupé är mode upplevs S60 CC ändå som en rätt reko typ.

© Tillhandahålls av Teknikens Värld

Chassit är plockat direkt från V60 Cross Country som visat sig skarpare än både Audi Allroad och VW Alltrack. Rejäl markfrigång på dryga två decimeter gör bilen ändamålsenlig även när vägen är gropig. Men nu är S60 CC ändå mest anpassad för ordinär asfalt eftersom det dunsar hårt i karossen över broskarvar, potthål och tjälskott. Lyxiga 18-tumshjul är standard, provbilen rullar på 19 tum vilket även försämrar ljudkomforten. V60 CC i enklare utföranden går att få med mindre 16 tum vilket ger mer däckskuldra och behagligare gång.

© Tillhandahålls av Teknikens Värld

Designmässigt ser bilen bättre ut i verkligheten än på bild där det är svårt att få ihop den slimmade taklinjen med rejäl markfrigång. Personligen anser jag att bakstammen skulle behöva mer svarta horisontella detaljer som hos V60 CC, i nuläget blir det för upphissat utseende över bakpartiet.

© Tillhandahålls av Teknikens Värld

Dieselmotor D4 med 190 hästkrafter är enda alternativet som står till buds, antingen 2,0-liters fyrcylindrig tillsammans med framhjulsdrift eller 2,4-liters femcylindrig till fyrhjulsdrift AWD. Karaktären hos de båda drivlinorna är helt olika, kraftfulla och snåla D4 2,0 är testlagets verkliga motorfavoriter det senaste året. Liksom alla andra högbyggda Cross Country- och XC-modeller är topphastigheten begränsad till tillräckliga 210 km/h.

Det snäva modellutbudet med hög utrustningsnivå (Summum) ger S60 CC högt pris vilket hämmar bilen som kommande folkbil. Med D3-drivlina (150 hk) och enklare utrustningsnivå skulle bilen ha större säljpotential. Nu kommer modellen förbli en parentes, om än en attraktiv sådan.

Unik: S60 Cross Country är den enda högbyggda och stryktåliga sedanbilen i världen just nu.

Markfrigång: S60 CC har 20 centimeters markfrigång, 6,5 centimeter högre än S60.

Hög standard: I grundpriset, som är högt, ingår högsta utrustningsnivån Summum.

comments powered by