Provkörning av Mini Cooper S Cabriolet – Bilandia.se

© Tillhandahålls av Teknikens Värld

När det en gång begav sig fanns aldrig någon öppen version av hundkojan Mini. Det var först i slutet av livscykeln av urmodellen som Sir Alec Issigonis & Co lanserade redan 1959 som Mini toplessade. Mellan 1993-96 handbyggdes drygt tusen exemplar, utförandet påminner mest om något som bysmeden hamrat ihop.

I och med New Mini-modellen som BMW presenterade 2001 släppte kojan kalufsen 2004. Sedan dess är Cabrio synonymt med bilmärket som kanske mer än alla andra sätter personlighet i första rummet. Mini har varit en obruten succé sedan nystarten och givetvis måste senaste – tredje generationen (internkoden är F57) – utgåvan också finns med nedfällbart tygtak.

© Tillhandahålls av Teknikens VärldKaraktären hos Mini Cabrio är något mer vuxen och mogen än tidigare, fortfarande lekfull.

Suffletten går att fälla upp eller ner i farter upp till 30 km/h, tillräckligt fort för att hinna skydda sig mot regn eller kanske solen. Operationen tar 18 sekunder. Det är nämligen inget kul att sitta och gassa sig i starkt solsken. Inte ens i en Mini Cabrio. Som vanligt har Cabrio en cabricoach-finess som gör det möjligt att öppna upp den främre delen av tygtaket i en solluckefunktion. Suffletten är lite av en ingenjörskonst i sig, som origami i stor skala.

© Tillhandahålls av Teknikens VärldHedberg gasar på längs Mullholland Drive ovanför Los Angeles.

Stilen hos nya Mini cab har hög igenkänningsfaktor. Lättast går det att skilja på de tre generationerna sedda snett bakifrån. Rakt framifrån är det desto svårare. Rullbågarna bakom baksätet är nu helt gömda i karossen vilket ger fin obruten midja – snyggt. Fortfarande lägger sig tygtaket lite halvt uppepå bakluckan, vilket är lidande för bakåtsikten. Intressant är att baksätets båda nackstöd måste vara i sitt översta läge i USA, ett lagkrav som gör att det ser lite corny ut när jag susar fram alldeles allena i ”min” turkosblå Cooper S Cabriolet på Mullholland Drive i bergen ovanför änglarnas stad, och då menar jag inte Göteborg…

© Tillhandahålls av Teknikens Värld”Ett hjul i varje hörn” säger Mini-receptet, ger stabila och inspirerande köregenskaper.

Utrymmesmässigt har nya Mini Cabrio vuxit, fyra vuxna får plats i sittbrunnen, både med taket på eller av. Fällbart baksäte 50/50 ökar nyttan och bagageutrymmet växer från 160 till 215 liter med tygtaket i uppfällt läge tack vare att man nyttjar sufflettens stuvutrymme.

© Tillhandahålls av Teknikens VärldLuftscoop på motorhuven signalerar att här kommer Cooper S Cabriolet.

Motormässigt är det tre bensinare och ett dieselalternativ som gäller. Instegsversionen Cooper har trecylindrig 1,5-liters på 136 hästkrafter, ljudbilden är smattrig men inte alls störande. En helt annan karaktär och kaliber har Cooper S med stor 2,0-liters fyra på 192 hk och 280 Nm, samma maskin finns också i John Cooper Works-trim med 218 hk. Den som gillar oljebrännare får söka sig till Cooper D, 1,5-liters trecylindrig spis på 116 hk. Instegsversionen One finns inte som Cabrio i Sverige, tydligen gillar vi svenskar mer mos i maskin när det kommer till öppna bilar tycks Mini Sverige resonera.

© Tillhandahålls av Teknikens VärldSuffletten finns i svart textil eller med tryck i form av Union Jack-flagga på hela toppöverdelen, ”Very British”.

Med TwinTurbo-teknik bygger motorn på med rejält vridmoment tidigt på varvtalsskalan, drivlinan är minst sagt kraftfull även om de verkliga maxvarvstopparna uteblir. En övertrycksfunktion ger ytterligare 20 newtonmeter på topp, vilket ger totalt 300 Nm när det laddas på i uppförsbackarna där det spelats in otaliga biljaktsscener à la Hollywood-style. Cooper S-maskinen passar Mini Cabrio mycket väl, särskilt om du skippar automatlådan och växlar själv. Konceptet tilltalar den som gillar bilkörning, och det gör ju vi!

© Tillhandahålls av Teknikens Värld

Ralph Mahler – produktchef Mini.

Kan vi räkna med någon Roadster baserad på nya Cabrio?

– Detta vore fullt möjligt men nya Cabrio Mk III är tillräckligt sportig för att behålla eventuella Roadster-kunder (baserad på Cabrio Mk II) – nej, ingen ny Roadster i dagsläget.

Kommer Cabrio med fyrhjulsdriften All4?

– Nej, All4 går att kombinera med den större Mini-arkitekturen som nya Clubman bygger på, inte den mindre F57-plattformen.

Tillverkas Mini Cabrio i England?

– Vi har möjlighet att bygga nya Cabrio i vår fabrik i Oxford men för tillfället produceras Cabrio hos vår underkonsult NedCar i ­Holland på grund av den stora efterfrågan.

Gimmickar gillar vi också, och Mini Journey Mate är en ”vän” inom infotainmentsystemet som upplyser om kommande vägval. Går att länka till väderleksrapporter som ger tips om när du ska cabba upp/ner! Kan ju vara bra för den som inte har ögonen med sig. Över huvud taget är uppkopplingsgraden via Mini Connected App hög av förklarliga skäl, Mini är ett bilmärke som till stor del köps av yngre, men det hindrar ju inte även oss lite äldre att njuta teknikens sötma. Ytterligare en finess är tidtagningsfunktionen Always Open som räknar antal minuter du kör nercabbat – man kan undra om den får efterföljare hos andra biltillverkare?

Konkurrenterna till öppna Mini är färre än till vanliga tredörrars halvkombi ”Hatchback”. Försäljningen av cabrioleter minskar i takt med att allt fler väljer suvar och crossovers. Det ”fina” folket – som har råd att slanta mer för mindre – vill hellre sitta högre än öppnare är min högst personliga trendspaning. Närmast till hands är Audi A3 cab och internkannibalismen från BMW 2-serie cab. Ingen ny Volkswagen Golf cab syns till inom närmaste framtiden, i stället levererar Volkswagen Beetle cab liknande känslor som öppna Mini. Vårt val faller ändå på den brittiska bilen, mycket tack vare finare körkänsla och mer homogen produktkänsla. ”One open for the road, please”.

© Tillhandahålls av Teknikens VärldDet gäller att packa med mjuka väskor, då ryms 215 liter med uppfällt tak. Fällbar rygg ökar flexibiliteten.

Öppenhet. Suffletten går att öppna och stänga på 18 sekunder i farter upp till 30 km/h.

Solur. Finessen Always Open Timer mäter antal timmar du kört nercabbat!

Insteg. Billigaste ”One” finns inte i Sverige, tyvärr. Här heter entrébiljetten ”Cooper”.

Tillverkningsort. Nya Mini Cab har ett gemensamt med Volvo 340 – de produceras hos holländska NedCar!

comments powered by