Nya BMW Alpina B7 officiell med 608 kusar – Bilandia.se

© Tillhandahålls av Teknikens Värld

Förra generationens Alpina B7 Biturbo baserad på BMW 7-serie (F01) hade 540 hästkrafter (500 innan facelift 2013) och kunde knappast beskyllas för att vara slö. Men när Alpina Burkard Bovensiepen GmbH nu har satt klorna i nya 7-serien (G11) har de vässat bilen rejält.

I nya B7:an sitter BMW:s 4,4-liter stora V8 med dubbelturbo, precis som i föregångaren. Det är alltså 750i-motorn på 450 hästkrafter och 650 newtonmeter som man har utgått ifrån. Med i Alpina-utförande landar siffrorna på 608 hästkrafter och 800 newtonmeter.

Tillsammans med xDrive-fyrhjulsdrivningen sticker den iväg från noll till 100 km/h på 3,7 sekunder vilket är åtta tiondelar snabbare än standardbilen BMW 750Li:s 4,5 sekunder. Toppfarten är 310 km/h, betydligt mer än vad BMW vågar låta sin 5,25 meter långa bil göra (begränsad till 250 km/h).

© Tillhandahålls av Teknikens Värld

Förutom mer effekt och kraft har Alpina försett bilen med allehanda förbättringar, exempelvis aktiv grill och frontspoiler, bättre väghållning med vassare stötdämpare, styrning och så vidare. Även automatväxellådan har omarbetats för att arbeta snabbare och avgassystemet har bytts ut till ett sportigare i rostfritt stål.

Utseendet på både in- och utsida har piffats upp och fått en extra touch av lyx, trots sin sportighet. Fälgarna mäter 20 tum på höjden och är av klassiskt Alpina-snitt med turbinliknande utförande.

Två karossfärger finns att välja mellan; Alpina-blå och Alpina-grön.

Försäljningen startar lite senare i år, men först ska bilen visas upp på bilsalongen i Genève nästa månad.

comments powered by