Mitsubishi erkänner utsläppsfusk – Nissan indragna – Bilandia.se

© Tillhandahålls av Teknikens Värld

Efter rykten om att Mitsubishi ska ha fuskat med sina utsläppssiffror meddelar företaget att det stämmer. Mitsubishi medger att de har manipulerat utsläppsdata för 625 000 fordon, varav majoriteten av bilarna har tillverkats för Nissans räkning, 468 000 bilar. Mitsubishi Motors och och Nissan Motor Corporation har ett joint venture-samarbete sedan 2011 som handlar om småbilar för framför allt den japanska marknaden. Fusket ska ha gått ut på manipulation av rullmotstånd.

Enligt Mitsubishi Japan rör det sig om modellerna eK Wagon och eK Space, samt Dayz och Dayz Roox som tillverkas åt Nissan.

Erkännandet fick Mitsubishis aktie att störtdyka med mer än 15 procent på Tokyo-börsen. Mitsubishi har påbörjat en oberoende utredning för att gå till botten med detta. Fusket uppdagades då Nissan påpekade oklarheter i mätdata för utsläppstester, Mitsubishi genomförde då en intern utredning som fastslog att Nissans misstankar stämmer.

– Den enda information jag har fått är att det ska röra sig om bilar tillverkade för den japanska marknaden och att det är rullmotståndet som manipulerats, säger Lotta Thulin, PR- och informationsansvarig hos Mitsubishi Sverige.

Bilar som tillverkas för den europeiska marknaden ska alltså inte vara drabbade?

– Nej, det rör sig endast om de fyra småbilsmodellerna som säljs i Japan.

comments powered by