© Tillhandahålls av Bilandia

Bilderna är tagna från tweaktown.com

Den europeiska divisionen av Ford Motor Company har introducerat en ny teknik som gör det möjligt för förare att undvika böter vid hastighetsöverträdelser. Funktionen som kallas Intelligent Speed ​​Limiter (ISL), kommer att finnas tillgänglig hos andra generationens S-Max minivan.

ISL aktiveras av föraren genom en knapptryckning på ratten. En kamera monterad under vindrutan läser av information från vägskyltar som anger högsta tillåtna hastighet, och överför detta till en dator. Om föraren överträder högsta tillåtna hastighet så bromsar bilen automatiskt. När kameran registrerar en vägskylt som anger högre tillåten hastighetsgräns, tillåter systemet föraren att accelererar utan att överskrida hastighetsgränsen.

Den nya tekniken fungerar effektivt vid hastigheter mellan 30-200 kilometer i timmen. Ford noterar att den automatiska hastighetsreduceringen sker genom minskad bränsletillförsel, och inte genom bilens bromssystem. Vid nedförsbackar ges föraren en varningssignal om hastigheten överträds.

Även om detta alternativ just nu kommer är exklusivt för S-Max minivan, är Ford inställda på att utrusta även andra modeller. Nya Ford S-Max lanserades under hösten 2014 vid Paris Motor Show. Förutom ISL, kan en minivan utrustas med till exempel frontkollisionsvarningssystem och varningssystem för fotgängare.

comments powered by